Vier sterren voor De wafelfabriek in NRC

In het NRC van 22 september bespreekt Sebastiaan Kort De wafelfabriek. Hij geeft de roman vier sterren. Kort schrijft: ‘Je kan alleen maar bewondering hebben voor Helinski’s ironische subtiliteit, die eerder steunt op een klassieke schrijver als Gogol dan op iets ‘nieuwerwetsigs’. En door zijn aanleg voor het komisch-absurde, want de tweede helft van de roman bestaat uit een serie pijnlijke rituelen, wijkt hij af van de zuiver realistische roman die De wafelfabriek lang beloofde te blijven. Hij laat de lezer hiermee niet alleen nadenken over wat die Arka nu helemaal voor figuur symboliseert (Messias? Een politieke demagoog? Een halvegare?), hij laat je er ook lang mee in het ongewisse wat voor verhaal je in handen hebt. Allegorie? Een sprookje? Een dystopie? Wat het ook is, Helinski is een rasverteller.’

De hele recensie is hier te vinden.

Leave a Comment